AKTÍV PIHENÉSRE VÁGYÓKNAK

KIRÁNDULÁS AZ ŐSKORTÓL NAPJAINKIG

KIRÁNDULÁS A KAPTÁRKÖVEK FÖLDJÉRE

Cserépfalu központjából indul, és oda érkezik vissza az Ördögtorony tanösvény, amit két részletben és mindkét irányból be lehet járni. A gyalogtúra közben megismerkedhetünk a cserépfalui pincékkel, a Kisamerikai barlanglakásokkal, a Subalyuk barlanggal és a kaptárkövekkel.

A falutól északkeletre található Mész-tető délnyugati oldalában, a plató pereme alatt néhány tufakúp magasodik. Ezek egyike az Ördögtoronynak nevezett kaptárkő, amelyről a tanösvény a nevét kapta. A kúpon három darab kaptárfülke található.

Bogács központjából a túra kiindulópontjáig 4,8 km az út.
Túra hossza: 9-10 km
Időtartam: 4-5 óra
Nehézség: könnyű túra

A gyalogtúra során megismerkedhetünk a Bükkalja leglátványosabb kaptárköveivel, a barlanglakásokkal és a falu kőhodályával.
Bogács délnyugati részéről gyalog is átsétálhatunk Szomolyára, az út kerékpárral is jól járható.

Túratáv: 12-13 km
Időtartam: 5-6 óra
Nehézség: közepesen nehéz túra

KAPTÁRKŐ TANÖSVÉNY

CSERÉPFALU – BÜKKZSÉRC – NOSZVAJ KŐEMLÉKEI ÉS PINCÉI

Szomolya környéke a leggazdagabb kaptárkövekben, egyúttal itt találhatók a legváltozatosabb formák is. A Vén-hegyen nagyobb vonulatot lehet felfedezni nyolc kaptárkővel – ez a Kaptárkő-tető –, a legnagyobb kúpot Király-székének is hívják.
Az 1960 óta védett területen a Kaptárkő Egyesület kialakította a fehér négyzetben átlós kék sávval jelölt, kétállomásos, részben körút Kaptárkő Tanösvényt. A tanösvényen az összes látványos kaptárkő megcsodálható.

Túratáv: 4 km
Időtartam: 2 óra
Nehézség: közepesen nehéz túra

A sárga jelzést követő gyalogtúra során megismerkedhetünk a noszvaji Farkaskői Barlangok Alkotóteleppel, a bükkzsérci Alsó-hegyi pincékkel, a cserépfalui Dóci, Fidóci és Berezdaljai pincékkel és Kisamerikai barlanglakásokkal.

Túratáv: 15-16 kilométer
Időtartam: 7-8 óra
Nehézség: nehéz túra

CSERÉPVÁRALJA KŐEMLÉKEI

CSILLAGTÚRÁK

A gyalogtúra során megismerkedhetünk a festői szépségű cserépváralja kaptárköveivel, várával és barlanglakásos tájházával. A piros jelzésen átjutunk Cserépváraljára, majd a táblázást kell követnünk.

Túratáv: 12-13 kilométer
Időtartam: 5-6 óra
Nehézség: közepesen nehéz túra

Bogács kiváló csillagtúrahelyszín az autóval érkező vendégek számára. Miskolc a Bükk másik arcát mutató Lillafüreddel, a diósgyőri várral és a barlangfürdővel 52 kilométerre található. Messzebb fekszik, de még mindig belefér egy egynapos kirándulásba Aggtelek, Jósvafő és a világörökség részét képező csodálatos Baradla-cseppkőbarlang. Ugyancsak a virágörökség rész a Tokaj-hegyalja borvidék, amelynek központja, Tokaj 120 kilométerre fekszik Bogácstól. Szilvásvárad és a Szalajka-völgy 44, a váráról híres Eger pedig 18 kilométeres autózással elérhető.

RIGÓ APARTMAN BOGÁCS FEHÉR LOGÓ

KAPCSOLAT

+36306283485

+36303510935

3412 Bogács, akác utca 4.

c) 2024 Rigó Apartman. Minden jog fenntartva.